Plevna

(или малко известните измерения на едни епопеи)

През 2009 имах късмета да представя триото на Жоро Корназов на дните на София в Хелсинки и след концерта и официалната част тръгнахме да търсим място, което да отговаря наидеята на Джаз+ “la noche es joven” (нощта е млада). Предишната вечер бях получил малък подарък от нашата домакиня – подложки от микропивоварна в Тампере с многозначителното за всеки българин име Плевен. Въпреки информацията, че едва ли ще намеря бирата им извън Тампере не можех да не я потърся и в най-богатия на избор бирен бар на Хелсинки. Бяха опитвали една от техните бири – шампион на бирения фестивал в Хелсинки през 2007, но нямало как да рискуват с кег при толкова бутилирани чужди бири. Оставих историята за друг път и пихме истинско сахти.

Преди няколко седмици случайно с една колега от Радиотеатъра стана дума за страничните ефекти на Руско-турската война и тя попита присъстващите какво знаят за фините. Всички мълчаха с неудобство, само аз с извинение отворих любимата си тема и й споделих за един пъб някъде във Финландия, кръстен на Плевен. В спомените ми подробностите бяха избледнели, но в нейните – не и на другия ден получих диск с глава 6 – Тампере – от пиесата й Един по-дълъг път до полето на боя. Екипът на Даниела проследява по обратния път съдбата на Северин – един от участниците в епопеята. Рой и още няколко работници от памучната фабрика на шотландеца Финлейсон заминаватна бойното поле, фабриката междувременно се разширява и на новите сгради, както е било прието дават име, свързано със значимо събитие. Така се появява сградата Плевна, където доста след затварянето на памучото производство, точно преди 20 години се установява първата микропивоварна в Тампере и запазва името – Плевна. В радиопиесата се документирани моменти от пивоварния процес – от свистенето на варилната каца до наливането в чаши на няколко от дванайсетте бири, като освен тях в Плевна правят и три вида сидра, както и медовина.

Единият стаут – Сиперия (посветен на транссибирската железница) е включен в сборника 1001 бири, които трябва да опитате преди да се преселите в отвъдното, отскоро имат и сертифициран органичен био-бок, а това, което е естественият връх е бирата на годината, за която стана дума в началото – екстра IPA със запомнящо се име и образ: Северин. Радиопиесата (а и сайтът им) не споделят кои от С-хмеловете са използвани, но уточнява, че първото мезе в менюто са сухарите (4 евро) – най-скъпоценното нещо за Северин и другарите му. За по-бирено, според вкуса може да се нарекат и бретцели. Но при всички случаи е място, което е добре да запомним.

ПП бирите им със сигурност са по-достойни от българо-съветския експеримент Шипка от 1977, за който капачката не казва дали се е варил в Плевен, Стара Загора или навсякъде, докато московският етикет е от фабриката в Хамовники. Ето описанието на блогъра Павел Егоров – мисля, че няма нужда от превод: „На Хамовниках есть и фирменный бар, где наливают Топвар и нефильтрованное Хамовническое. Также имеются в продаже пиво „Царь пушка“ и „Шипка“ с новым дизайном этикеток. Хамовническое пиво обладает еще более сильным привкусом плохой водопроводной воды, хотя если привыкнуть, то пить можно.”

Advertisements
Публикувано на бира, история и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s