Be yourself. The world worships the original

Новите дрехи на бирата – (не) само идентичност?

 

Пет години след написването на „Езикът на бирата”, търсенето на идентичност не само на новите бири изпреварва с темпото си която и да е друга област на пивознанието с изключение може би на почти удвоения брой признати трапистки бири и развитието на бирената култура в България.

Няма как да не се лаская за последното като един търсен резултат от излизането на книгата, невъзможно без вярата и подкрепата на Съюза на пивоварите в България. А някои от неговите членове, включително и най-новите бяха и сред най-дейните в предлагането на нови възможни идентичности – появата на Резерва и Бритос са достатъчно доказателство. При съответните поводи съм писал и за събуждането на лъва, и за белия щърк, и за все по-успешните домашни пивовари. Що се отнася до световните тенденции, мисля че няма нещо подминато или недооценено, като на пропусналите серията за Мондиала в Мюлуз обръщам нарочно внимание към единия от конкурсите – този за дизайна и съответните победители в условните му 3 категории: история, природа и изкуство.

Говорейки за новите дрехи не само на новите бири бих очертал основните промени в тези три категории за последните години след излизането на „Езикът на бирата”.

Започвайки от България, все още търсенията на криейтив-тиймовете се ограничават в първите две, традиционни до голяма степен за повечето големи и средни производители на Стария континент. Сред приятните изключения е предложената от шестима артисти арт-серия на Варщайнер за годишнината им, напомняща донякъде дизайнерските алуминиеви бутилки на мозайките от Барселона на групата Мау-Сан Мигел, упоменати в „Езикът на бирата”. Последните навлизат още по-навътре с новата си бира Blu и посветеното й творческо ателие в реновирания мадридски квартал Маласаня, откъдето като копродукция с Блу тръгват театрални постановки и модни колекции. Всичко това говори за по-авангардни практики от традиционните коледни одежди на 1664 от Кристиан Лакроа, провокативните мексикански черепи на бирите им за Деня на мъртвите или продуктовото позициониране на Хайнекен в поредния филм за Джеймс Бонд.

Североамериканският бум на микропивоварните с неспирен ръст на фона на всеобщия спад на мастодонтите АБ-ИнБев, САБ-Милър и т.н. е съпроводен с несравним засега творчески размах при налагането на нови, по-малко познати или ребрандирани бири, уникални, но и следващи общия поход към по-горчиви бири (IPA/DIPA/APA). Както подчертават от дългогодишната агенция на едни от пионерите (Ню Холанд), след намирането на точната рецепта и добавянето на авторски оттенък и преди изработването на бранд и съответните етикет и сайт, трябва да се разкаже история. Професионалният им подход, изложен пределно ясно чрез инфографика е за препоръчване на всеки работещ за доброто на бирата и клиентите си.

Самодейността е увлекателна и донякъде оправдана при домашните пивовари, където всичко е крафт, но минавайки към представяне и дори дегустация сред приятели, сайтове като http://www.ohbeautifulbeer.com/ са неизчерпаем източник на вдъхновение. Неочаквани, наивистични до детински, карикатурни и дори неразбираеми до невъобразимост – това е само блед опит за обобщение на манията за различност, понякога подчертана в ренесанс на стари шрифтове и псевдо-типизирани визии, криещи изненади като баджът над истинския етикет на Spruce Tip Stout, копродукця на пет ванкувърски микропивоварни.

В продължение на писанията ми за британското чувство за хумор, италианските върхове и каталанските експериментатори, добавям към колекцията си бирени капачки щипка ангажираност – Beercelona: „хубавата бира става от хубава вода, правете си фракинг в собствения двор” и малко цитати по Хемингуей – Bermell: “You love me. You just don’t know it yet.” и Бергман – J W Lees & Co Brewery „Be yourself.The world worships the original.” Въпрос на лични предпочитания, понякога на по-голям или по-малък късмет, особено ако става дума за избор на една от вече 4000-те бири в менюто на любимото ми Делириум кафе в Брюксел, разрастнало се до Делириум вилидж. Не бих съветвал никой от екстремно-ориентираните дегустатори и блогъри да пропуснат новото им пространство с предимно крафт-бири или лекомислено да се доверят на предложенията на отличните им иначе бармани без да са погледнали за какво става дума в отличния им сайт, синтезиращ идеята на поста.

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Be yourself. The world worships the original

  1. Johnnie Lustoza каза:

    Наистина бих искал да опитам една бира от България. Кажи тук, в Бразилия, които са много добри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s