Zundert – десетата трапистка?!

Краят на ноември – началото на декември 2013 ще се запомнят с две неща от биролозите и бирофилите. Почти едновременното им случване може да е случайно съвпадение във времето, но същността им е доста сходна. В две последователни статии (тук е първата) имам удоволствието да хвърля малко допълнителна светлина към кратките информации на световните агенции. Ето и втората:

Въпросите около включването на Reinheitsgebot в листата на ЮНЕСКО на нематериалното световно културно наследство неизбежно карат запознатите с материята да кажат – ами защо това не се последва и от Кодекса на Хамураби, където за пръв път в света са дават и задължителни цени и наказания, свързани с качеството на бирата или от трапистките бири, чиято общност е на път за последното десетилетие почти да се удвои.

Две от новите трапистки бири, за които говорих преди време – Mont-des-Cats (Франция) и Engelszell (Австрия) вече имат право на шестоъгълния знак за автентичен трапистки продукт, нищо, че френската все още се произвежда в съседния белгийски манастир в Скурмон, чиито течни богатства Chimay отскоро са и в България.

В края на ноември бе представена, а от Никулден вече ще е по магазините в Холандия и Белгия собствената бира на холандския манастир Maria Toevlucht in Zundert (De Kieviet), като името на пивоварната De Kieviet и на бирата Zundert е просто местонахождението на манастира, създаден в края на по-миналия век от братя, напуснали Koeningshoeven. Знаем, че това е другият трапистки манастир в Холандия, чиито бири La Trappe (също вече и у нас!) отново бяха официално признати за автентичен трапистки продукт след прекратяването на „флирта” с мегапивоварната групировка Бавария. Всъщност, трапистката етика и харта за благотворителност и сътрудничество поощряват подобно „роене”, а работата на пивовари от едно абатство в друго винаги е било най-естественото нещо за тях (повече в съответните глави за Ахел и другите трапистки пивоварни в книгата ми „Езикът на бирата”). По този повод не можем да не споменем и работата на братя от Шиме в манастира Св.Йосиф в Спесър, Масачузетс.

Още в 2012 Maria Toevlucht получава от местните власти в Zundert De Kieviet разрешения за изграждане на собствена пивоварна с капацитет 40 хл на варка или 3000 хл годишно, като на страницата им има фотогалерия на етапите от строежа й. Сварената в пролетта на 2013 година първа полутъмна 8 градусова бира вече е бутилирана и дегустирана от колегите от брабантската „Пинтнюз”, определили я като „пикантна и страстна”. Белгийски колеги описват банановите нотки в аромата й, което би могло да значи освен повърхностна ферментация и включването в състава й на определено количество пшеница, а наличието на мед, цитруси и лешници във вкуса е добър атестат за малцовете (със сигурност поне кара, може и кафе пред вид амбъра в цвета) и използвани американски и/или английски ароматни хмелове. В дългия горчивия послевкус се откриват и следи от кориандър – друга любима съставка на традиционните белгийски witte/пшеничени бири, което още веднъж ме кара да мисля за пшеница и/или пшеничен малц.

Любопитен елемент от историята на манастира Maria Toevlucht in Zundert са официалните от 70-те насам дзен-практики там, което със сигурност би допаднало на българските почитатели на бирените медитации.

В скоро време се очаква и присъждането на осмоъгълния знак за автентичен продукт и дотогава пивоварната използва не съвсем официално надписа трапистка в етикета си.

След като кандидатурата им се гласува в АТР (по-скоро необходима формалност, тъй като пивоварната отговаря на всички изисквания за целта – намира се в манастир и произвежда под контрол на монаси), Zundert ще бъде призната за десети член на траписткото семейство. Не се и съмнявам в инициативността на досегашните представители на трапистките бири у нас да я добавят в селекцията си, а ние да обогатим предпочитанията  си. При всички случаи Zundert вече е част от културата на бирата и от естественото разнообразие на универсалния й език.

Реклами
Публикувано на бира, пътешествия, юнеско световно наследство. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Zundert – десетата трапистка?!

  1. Pingback: Reinheitsgebot vs Beethoven | Ludmiljazz's Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s