Mainstream

Малко след края на Mondial de la bière Mulhouse 2013 бизнессайтът на Таймс разбуни духовете с материала 7 Signs That the Craft Beer Craze Has Gone Totally Mainstream, с част от твърденията няма как да не се съгласи всеки непредубеден любител на различната в по-добрата посока бира. Като човек, преминал през мейнстриймите на джаза, последващите ги отрицания и съответното им комерсиализиране, не мога да не навляза в теоретичния бирен спор с разсъждения за ползите и вредите от мейнстрийма.
Ако артизаналните/крафт/микропивоварните в нечие съзнание са мейнстрийм, държа да напомня, че в най-голямото европейско бирено дегустационно изложение, 500-те вида такава бира достигнаха до 10000 души – колкото две-три шатри на баварския фолкфестивал, който все още никой всезнайко не е обявил за мейнстрийм. Без да влизам в полемики с Тайм правя точно това с пълно съзнание и не по-малко уважение към традицията, която няма как да бъде пренебрегвана. Никой не отрича най-добрите й екземпляри, било в тромпета на Луи, било в този (изкривения) на надграждащия го (но не и тотално отричащия го) Дизи, които условно в главата си за джаза и бирата в „Езикът на бирата” сравнявах с най-прекия път за навлизане в джаза, както пилзът – в бирата, а актуалните им ремикси – като подпомагащи младите да открият за себе си тайните и на двете. В такъв случай, и нюджазът отдавна е минал през мейнстрийма подобно на бирените му еквиваленти (плодови бирени миксове – шендита, радлери, туистове, фрешове). Нищо лошо, ако това съотнесем и към последвалия го уърлд-джаз и съответсващите му смесени жанрове в бирата – поне в Мюлуз със смелостта си ни отвеждат било до brut бирите от Бразилия, за които вече говорих, било до плодовите и билкови експерименти (най-вече във Франция, но и в Италия, Квебек и Бразилия).

Дори и най-класическите школи като немската, белгийската и британската, подобно вечномладия Дейв Холанд (особено с връщането към фънка на новия му албум Prism) отиват в нарочни „милезимни” варки като Hirsch 13 – пет вида малц, от които два – пшеничен, два вида хмел на Тетнанг и непознатия за мен Мандарина Бавария, откъдето нищо чудно да са получените нотки на диви цветя и боров мед в букета и мандаринен привкус – разбира се при горна (повърхностна) ферментация и 9% алк., който се усеща единствено в послевкуса. Нарочно не се спирам на „борците в тежка категория” – немските „бири” на Schorschbräu с изтеглени водни молекули за достигане до немислими 60% алк. И надминалата ги по същата линия Армагедон (65%) на англичаните от Brewmeister. Първо, самоцелните експерименти колкото и да са ми интересни имат цена, която невинаги съм готов да платя, било в евро, било в последващо разочарование. И второ, любопитната навалица, довършила експозиционните бутилки в бара (но не и тези от по над 60 евро в магазина на Мондиала) далеч не бе най-доброто място да прекарам кратките си мигове на мастъркласове с американски култови пивовари, с които никога не съм си мислил, че ще се срещна – Кристиан от Weyerbacher и кадифеното му откровение Tiny (11,8%), Петер от New Belgium с многоцветния букет и хармоничен плодов вкус на Lips of Faith Paardebloem (9%). Е, нямаше го гуруто Сам Каладжоне (Dogfish Head) и обявената палеоархеологична възстановка Midas Touch, нито току-що разкритият от Блумбърг като милиардер Джим Кох (Sam Adams), чиято дизайнерска Utopias също не бе предлагана за дегустация, а само за директна продажба по 199 евро.

Без да крия пристрастията си към традиционните ми белгийски приятели се радвам и на новите такива от лиежката нова тренди микропивоварна De la Principauté с Curtius , привлекателна както в изчистената си като рисунък бутилка тип шампан 0,375, така и с „постъпателните” ферментационни процеси, позволяващи развиване на вкуса при доузряването и отлежаването на бирата, отразени и в „продължителността” на усещанията в устата. Въпреки, че сред фаворитите както на журито, така и на публиката бе безспорната Bière des Ours – трипъл на La Binchoise, не мога да скрия пристрастията си към шедьовъра им PalomBière, отлежавала 9 месеца в бъчви от 17-годишен арманяк по идея на брасотерапевта Кристиан. Краткото видео с представянето й е във ФБ страницата на „Езикът на бирата”, където обяснява, че това не е бира с арманяк, а отлежавала там, откъдето си е отишла „частта на ангелите” (така винарите наричат изпарeнията през неуловимите процепи в бъчвите, където отлежава брендито – затова в стари изби над подобни места бялата стена потъмнява).
Е, и ако това не е ангелски „мейнстрийм”? Много моля да не се бърка с масовите комерсиални продукти, започвайки с „малц за уиски”, минаващи през „с аромат на ром/уиски/текила/маргарита/куба либре/джинджър ейл/водка(???)” и завършващи с претенциите „зелен чай/маракуя/канабис”. Защото новият по разбиранията на Тайм мейнстрийм подобно на най-добрите уърлд-музики комбинира арт-бирата в съвместна ферментация с немислимите допреди време кианти в Еquilibrista (Birra del Borgo), хаитянско кафе в прекрасния брекфаст-стаут Double Espresso Premio Caffé Birra, при отлежаването им в бурета от сингъл малц в шотландската Tullibardine 1488 Whisky Beer (отново VC2) или от стар ром в сладката приспивна приказка Xyauyù (Balladin). Дали ще ги приемете за мейнстрийм или етно-фюжън или веган-френдли си е въпрос на вкус. Нещо като да предпочетеш живият суинг на Марк Мърфи в Milestones пред захаросаната претенциозност на Пинк Мартини в Smile.

Следва продължение-последна, четвърта част и благодарности към СПБ и Мондиала.

Advertisements
Публикувано на бира, вино, джаз, книга, музика, пътешествия, цветя и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Mainstream

  1. Pingback: Reinheitsgebot & Beethowen | Ludmiljazz's Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s