Лула Пена: трубадур отвъд фадото

Това не е само игра на думи с двата албума с дузина години помежду им на португалката с нетипичен нисък глас и момчешка подстрижка. Лула е глас-тишина и китара-орган. Въобще не става дума за техника, а за внушение. Като започнем с началото й, в което ни убеждава защо простото f на фадото е всъщност дифтонг ph -колкото далечен, толкова и благороден. И Sodade от Кабо Верде неусетно прелива в една от незабравимите песни на Амалия Родригеш, Rosinha dos Limões преди да се завърне във финалните акорди.
В първия си диск Лула показва докъде може да се отиде с джаз-освободеност и автентичен аранжимент в пресътворяването на класиките от португалоезичните музики. Преминава с лекота и на френски и това е достатъчно в Барселона, където се изявява в джаз-клубовете да я приемат и като наследничка на френския авторски шансон. А за бразилския маестро Каетано Велозо Лула пее като поет.
Когато излиза Трубадур малко преди представянето му в една пещера в Тенерифе Лула закачливо се самоопределя като нещо средно между войн и куртизанка. И този път дискът е извън всякакви категории, а продължителността на композициите му, в които Лула като че ли се преоткрива непрестанно, не го вкарват в комерсиални хард-ротации. Със сигурност мястото му е в часовете за пътувания и връщания (Ida y Vuelta) в Дуенде по Радио Бинар, където всеки делничен ден на януари в 17, а в съботите и неделите в 18 ще започваме с по едно парче на Лула. „Музиката е сигурният начин да се омагьосаме” обича да казва Лула. Чакат ни интимни пътувания, от които няма да ни се иска да се връщаме бързо.

Advertisements
Публикувано на босанова, джаз, морна, радио, фадо и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s