Red Beans and Rice-ly Yours Луи Армстронг

Слушайте Jazz+23 06 – подкаст на Слънчев джаз+ от 23 юни с музиката, за която става дума.

Последното записано участие на Луи излезе на диск с любимите му кулинарни рецепти.  То е от Националния пресклуб на САЩ с малко озадачаващото заглавие „Червенобобест и оризово Ваш”. Да, червен боб с ориз се яде от Луизиана до Хавана, а ето и връзката с Pops а.к.а. Сачмо.

Според Рики Рикарди, архивист в мемориалния му дом-музей, Луи никога не е криел пристрастността си към хубавата храна, вървяща в комбинация с хубава музика и хубава жена. Едно от парчетата от началото на кариерата му, написано в 1927 от втората му съпруга – пианистката Лил е Struttin’ With  Some Barbecue. Три в едно, както ще обясни в речника на хипстерския говор Каб Калоуей няколко години по-късно. Двусмислиците са били винаги добре дошли в ранния джаз, за чиято етимология се борят две изразчета, кое от кое по-двусмислени – повече в книгата „Кой изкриви тромпета на Дизи”, ©Джаzz+ 2011. Ето определението на Каб: „barbecue“ is a „girl friend, a beauty“. Текстът се появява 14 години по-късно, Лил и Луи отдавна са разведени, но той не отказва никога да свири и пее за любимата си… храна. Минава още почти цяло десетилетие и Луи решава да изпита Люсил преди да стане негова жена „докато смъртта ги раздели”. Тестът е може ли да му сготви червен боб с ориз. Да, но тя не е от Юга и й трябват няколко дни докато го покани на чаканата вечеря. В спомените си Louis Armstrong In His Own Words: Selected Writings, Луи пише: „Беше толкова вкусно, че ядох като куче. Като свърших й се извиних… Мисля, че дотогава Люсил не бе виждала човек да яде толкова много. Особено на едно ядене. Помолих я да ми запази остатъка от фасула за друг път. Върнах се и го изядох. Оттогава си станахме още по-близки”. Да се учудваме ли, че един от подписите на Луи е „червенобобест и оризово ваш”? А другият, на фамозната му снимка със смъкнати панталони върху тоалетна чиния – “SWISS KRISSLY YOURS: SATCHMO SAYS LEAVE IT ALL BEHIND YA” е апология на разхлабителното, чието име му звучи като аплодисмент, още повече когато е оставил всичко зад себе си.

Луи е бил гениален не само като джазмен – достатъчно е, че именно нему дължим първите сола. Или че е бил винаги новатор като инструменталист, но и като артист със сценичното си поведение. Отвореността му към другите култури винаги е била съпътствана с интереса му към чуждата кухня, най-вече китайската – от турнето си в Найроби в 1961 си взима за спомен менюто от единствения в Кения китайски ресторант. Малко по-рано, през 1959 в Сполето преяжда със спагети – италианската кухня също е сред предпочитаните му. Обратно към книжката към последния записан концерт на Луи – всъщност свирене на вечеря в Националния пресклуб на САЩ в чест на инаугурацията на новия му президент, също родом от Ню Орлийнс. Може би и за това Луи включва в репертоара си освен традиционните Хелоу Доли и Меки Ножът автобиографичната Момче от Ню Орлийнс. За сметка на което, в менюто се открояват някои от любимите кулинарни изкушения на Сачмо, приготвени от Кристофър Блейк, друг син на Ню Орлийнс, специализирал в Париж: мус от скариди, jam-bolaya (кейджънска паея), пъстърва в пергамент и за десерт – пай с ямайски ром. Единият коктейл е „официалният” за Ню Орлийнс Сазерак, където поради особеностите на местния вкус, едноименната марка френски коняк е заменена с бърбън, а малкото добавен абсент – с ангостура и тревна настойка с анасон. Не вярвам много на местни патриоти, които твърдят, че терминът коктейл идвал от поставката за яйца, в която уж първоначално бил сервиран (на фр. Coquetier). Колкото за уголемената му туристическа версия, Ураган, има го в менюто на всяко Хард-рок кафе. Още си пазя чашата от парижкото и чак сега си давам сметка за връзката й с Луи. Както и за подвеждащото „нюорлийнски хайвер”, който всъщност е любимият му зелен хайвер (кьопоолу), но с табаско. Ако не ви е време за jam- bolaya, със сигурност е за jam-session, на френски boeuf.

Advertisements
Публикувано на джаз, концерт, радио и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s