Синтези и антитези

Обикновено пътуванията дават повод за синтези без задължително да има сблъсък на предварителните ни тези със срещаните антитези.

Там, където отлежават плодовете от ябълковите дървета

Там, където отлежават плодовете от ябълковите дървета

Така че, преди да ви предам в синтезиран вид основните моменти на Европейската конференция на бирените писатели и блогъри (EBBC) в Лийдс, ето j0602 – подкаст с част от най-важния за мен концерт вечерта преди тръгването ми за там от фестивала Джаз под ябълковите дървета.

На EBBC броят на бирените автори бе малко под стотина, от които повечето – логично – англичани. Затова и първият панел „Бирен блогинг в Европа” бе изцяло в ръцете на нас, чужденците. Моите тези са известни тук, но бях леко изненадан от острото отношение на тамошните бирени блогъри към винените им колеги. Доколко кризата се отразява на замяната на предпочитаното с достъпното е спорен въпрос, защото скъпите вина по-скоро за сноби, отколкото за ценители не са били никога по вкуса на най-засегнатите от кризата. Същото мисля, че е валидно и за най-специалните бири. И категорично не съм съгласен, че винените блогъри пишат само за пътувания, а бирените

част от работната атмосфера на конференцията

част от работната атмосфера на конференцията

акцентират върху хората, които стоят зад конкретната бира. А от изложението на шведския ми колега, съсобственик на ресторант с богата бирена листа ни стана ясно, че ако все повече от клиентите му търсят специални бири на микропивоварни, най-важното поне засега за повечето от тях е те да са силни. Подобни явно са и тенденциите на Острова – поне сред пивоварните със средни и големи продуктови гами, където масовите английски ейлове (4-5% алк.) остават добре позиционирани, но най-сериозното внимание е отделено на нишата на т.н. “connoisseurs”

Ордьоврите

Ордьоврите

(познавачи, ценители) с белгийски конотации, включително и в имената, от сингъл до квадрупъл, минавайки през предпочитаната от мен Honey spice tripel на Sharp’s (средната на снимката), чиито превъзходни творения съпътстваха първата ни официална вечеря. За голямо мое разочарование, любимият ми навремето White Shield и по-лекият му вариант Red Shield бяха загубили нотките на драй хопинга. Като че ли вниманието на главния пивовар Стюард Хоу е наистина концентрирано върху новите специалитети и напълно му вярвам, когато в нарочното си обръщение към нас подчерта как новите собственици на Sharp’s –

Blue Moon - една от бирите на BEER SUMMIT-а на Обама

Blue Moon – една от бирите на BEER SUMMIT-а на Обама

Molson Coors  му оставят пълна свобода на действие, за разлика от блогърите. Да не забравяме, че Molson Coors са както настоящите собственици на Каменица и цялото бивше източноевропейско портфолио на ИнБев, създали в САЩ „микро“шедьовъра Blue Moon, за който пиша в главата „Бира и политика“ в „Езикът на бирата“. И сега обратно към  речта на Стюард Хоу. „Как да спрете блогърите да ви критикуват – просто правете само хубава бира“ бе краткият му и смислен призив към гилдията. И още: „критиките нараняват, но не ги спирайте докато са конструктивни!“

Друг ключов момент от конференцията бе сравнителната дегустация в различните видове чаши на един от световните лидери в областта – Spiegelau. За разлика от Live beer blogging, който както и името му говори представих първо, този опит бе поучителен дори и за мен, свикналият на разнообразието на белгийските чаши, за които говоря и в главата „От казана до чашата“ на книгата „Езикът на бирата„.

Чашата е тонколоната на бирата

Чашата е тонколоната на бирата

Опитвам се да дешифрирам няколко от дегустационните си бележки върху каталога им: когато един индийски пейл ейл е налят в чаша за пилз му липсва характерния бананов аромат заради по-гъстата пяна, докато горчивината на пилза изпъква в чист вид. За сметка на това, сервиран в заоблена чаша със столче тип лале, същият този пилз сладни, а стаутът показва нехарактерни кисели жилки, които напълно отсъстват в пинтата. Същият пилз в пинтата обаче разкрива тревисти нюанси, докато индийският пейл ейл споделя пълното плодово богатство на нос, но за богатството на послевкуса можем да говорим само при дегустацията му от „лалето“. Така и

Болярка Вайс с фенове и на Острова

Болярка Вайс с фенове и на Острова

белите/пшеничените бири стоят най-плътно в специалните им чаши, които неколцина от колегите ми успяха да усвоят и на вечерта на Европейските бири, при това със стилна кирилица. „Защо като сме били в България не сме пили такива стилни бири“ – бе масовото питане към мен след около 70 дегустирани различни продукти от официалните спонсори и партньори на конференцията. Какво да им кажа освен – елате пак, за да знаете какво да пиете. И в какво – както се пошегува представителят на Spiegelau – „Чашата е тонколоната на бирата“.

The Thirsty Czech Beermaster

The Thirsty Czech Beermaster

Както и да е сипвана една бира, каквато и история в години и традиции да стои зад нея, колкото и умел да е нейният пиар (включително подарените ни тениски – I’m thirsty beerblogger), достатъчно е, че името и е дала име на най-продавания в момента бирен стил в света. Разбира се,  благодарим най-сърдечно за стилната вечеря и най-вече за възможността да опитаме нефилтрирания Плзен праздрой, известен и маркетиран като Pilsner Urquell.

Тъй като в заглавието стана дума за синтез, не мога да не споделя, как най-възхваляваната бира на европейската бирена нощ бе италианската Еквилибриста (Борго) с 50% кианти. Както и че подкастът на концерта на Ермето Паскоал – синтез на най-креативната бразилска музика и джаз – започна с импровизация над чаша вино.

И полските медалисти-микропивовари я харесват

И полските медалисти-микропивовари я харесват

И за финал, вече от България – новият успешен синтез на Загорка с грозде, наречен знайно защо фюжън, със сигурност ще й спечели нови приятели, включително западноевропейски, които при сравненията на Резерва 2011 с плодовите бири на Баджер недвусмислено изказаха предпочитанията си към Загорка. Дали да не издам, че процентът на пазарният й дял е колкото този на харесващите джаз?

Кутанс-Лийдс-София

Advertisements
Публикувано на бира, босанова, бразилска музика, вино, джаз, музика, радио и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Синтези и антитези

  1. Galya каза:

    хайде, де, къде я таз фюжън 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s