Бирени и джазови идентичности

Или за кой ли път за количествените натрупвания без дори и да се замисляме за качествените изменения (тук).

Преди да ви дам линк с едноминутното внимание на бТв към колекцията ми (по идея на Съюза на Пивоварите, началото е от 1’50”), естествено – линк към поредния Слънчев джаз+ j+0505, където започвам за кой ли път с все нови и нови примери темата за идентичността.

Въпросите на Роберто Фонсека са Кой съм аз. На Артуро Сандовал – изразител на

котра-официалното (или официозното, не казвам, че Роберто е такъв) кубинско статукво са по-скоро самоидентифициране с естетиката на Дизи. На албанката Еда Зари, живееща и творяща за по-добре във Федералната република, те са ирония към турбо-балканщината, каквото и да значи това. А за пост-електро носителя Лоран де Вилд нещата стоят Over the clouds.

Дни преди да замина на Първата Европейска конференция на бирените писатели и бирените блогъри в Лийдс не мога да не направя връзката от началото, която като в добра драматургия оставям за финал.

Да, и консумацията на джаз лятно време се увеличава благодарение на откритите сцени (чак ЮНЕСКО се погрижи затова), както и тази на бира – от светлата и непретенциозната. Че енергията е добре да се канализира и оползотворява го доказват

Бирен байк в Белград

бирените байкове – немска концепция, събираща парите на 15 съмишленици върху „тандем” с кег бира, който да им дава сили да въртят дружно педалите. Жалко, че изобретателят на текста Стефан Пашов е чак в Антарктида, за да припомни славното „Ей, каса бира, водно колело”, а аз да си спомня навръх имения му ден за Бате Гошо, когато ни гостува на приятелските рождени дни в несъществуващата вече „33 бири”, където върху релси (все пак бе до спирката на пл.Възраждане) между масите се движеше „бирения ни трамвай”.

Но че основното е друго – как интересът към прогреса в бироправенето и бироусещането не толкова зависи от добрите търговски находки като последния парти-пак на безличната иначе Кро…, където всяка бутилка е с индивидуален етикет и капачка с рисунка на едно от осемте копчета на старите парти-касетофони – „волумето”, басите, баланса и т.н. Тоест дори и те вече се замислят за „индивидуалността” като такава.

Но за истинска индивидуалност ще става дума на конференцията ни в Лийдс, където ми предстои сравнително леката (и не съвсем пред вид разнообразната аудитория) задача да говоря за източноевропейската отдаденост към бирата. Няма как да не си завиждам за възможността да съм част от официална програма, включваща “pub crowling”,  50-минутна дегустация на десет различни типа ейл със синхронно писане върху тях, сравнителни вкусови тестове от различни по форма и обем чаши от най-стария европейски производител на пинти и не на последно място, „нощта на европейските бири”, където две български пивоварни ще ми доставят така рядко срещан повод за национална принадлежност, въпреки, че продуктите им или са изцяло с немски суровини, или напълно измислени от холандски пивовар. Но нали за това стана дума в началото (но не и в

европейски микропивоварни – качество на всяка цена!

репортажа на телевизионерите) – въпросът е не само колко, а и какво.  Разбира се, нямам и намерение да споменавам тазгодишните 95 категории в надпревара за World beer cup – американските понятия за колкото на каквото не трябва да ни учудват. И ако има с какво да се гордеят сравнително два пъти по-малко пиещите от нас бира франсета и италианци, това е неспирното им търсене на нови вкусове, предлагани от микропивоварите им. Но за тях и за всичко друго опитано в Лийдс – като се върна оттам. В джазовата област – след Кутанс, чиято музика ще звучи в Слънчев джаз плюс веднага след 24 май. Ако ви е късно – вечерта, когато тръгвам от Кутанс за Лийдс колегата и приятел Жюлиен Делифиори по ФИП (предимството да си във Франция) ще прави живо предаване с един от бразилските герои, заради които съм там… Изненади ще има, пак след 24, но няма да си призная откъде и за какво.

Advertisements
Публикувано на бира, джаз, концерт, музика, радио, фестивали, юнеско световно наследство и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s