Който не работи, не трябва да се люби

Докато четете, слушайте j1231 – подкаст на последния Слънчев джаз+ с целия концерт на Дизи Гилеспи в Монтерей, считан за връх в кандидат-президентската му кампания в 1963. По чисто съвпадение, 2 дни по-късно стана известна

може би бъдещ президент на Сенегал

кандидатурата на Юсу Н’Дур за президент на Сенегал. Малко по-рано, по време на изборите в Испания колегите от Сонидерос на Радио 3 пуснаха една селекция на по-малко известни факти за изпълнители, участващи под една или друга форма в местната или централната власт. Тъй като те надхвърлят темата ми „джаз и политика”, ето още няколко парчета – теми за размисъл.

Заглавното е на

С Клаудия Мори, 1971

Челентано, печели първо място на Сан Ремо 1970 и младите го обявяват за реакционер и отживелица. Поводът е призив на италианските комунисти към обща стачка. Институцията Челентано може да си позволи да им се противопостави. Десетилетия по-късно го прави и срещу Берлускони. В момента се говори за негова кандидатура като кмет на Милано.

Друг популярен в България италиански певец – Доменико Модуньо вече е бил депутат на Радикалната партия.

В книгата „Кой изкриви тромпета на Дизи” става дума за още едно музикално-политическо явление в Италия – синът на Дучето е един от най-добрите пианисти, който дълго време свири под псевдоним, а единственото му „участие” в политиката е парче в подкрепа на дъщеря му – националистката

Карла срещу Алесандра

Сандра Мусолини, евродепутат в периода 2004-8. Миналият април тя влиза в словесен двубой с друга дама с подобен бекграунд на нейния (модел, актриса, певица) – Карла Бруни-Саркози по повод отказа на Франция да приема нелегалните имигранти от Магреба, наводнили Италия.

Оставайки във Франция, една от възможните алтернативи на Саркози е екологически настроената…Брижит Бардо. След успеха й в мисията с мечките в Белица я чака нещо доста по-сериозно: спечелването на гласоподаватели, свикнали да избират сред около 400 вида сирене (повече от времето на Де Гол и знаменитата му фраза „как се управлява страна с 246 вида сирене?”).

Едва ли само италианските корени на „побойника”

Конгресменът Салваторе Филип Боно

Сони Боно са причина за включването му в редиците на Републиканската партия и кметския му мандат в Палм Сприйнгс, последван от място в Сената. Малко по-ниско в йерархията (статус на съветници) имат соул-легендите Марта Рийвс и Джери Бътлър. Демократическата партия ги е преценила така съответно в Детройт и Чикаго. Като независим кандидат, Клинт Ийстуд – също нелош джаз-музикант – печели кметската надпревара в Кармел, Калифорния.

По други поводи е ставало дума за Жилберто Жил (министър на културата до идването на Дилма Русеф), приятелката ни

Сусана в зала България, архив Джаzz+

Сусана Бака (актуален министър на културата на Перу), Рубен Бладес (министър на туризма на Панама), да не забравяме и Мелина Меркури, също културен министър на Гърция с малки прекъсвания от 1981 до смъртта й в 1994.

Сред неуспешните кандидатури, освен тази на Дизи за президент на САЩ в 1963 (с листа от готови назначения – Дюк за Държавен секретар, Майлз за директор на ЦРУ, пълния списък е в книгата ни за Дизи) откриваме още един тромпетист, салсерото Уили Колон – кандидат за депутат на демократите.

Отново към успелите. Рапърът-продуцент

архив rollingstone.bg

Уайклеф Джийн подкрепя в политическата надпревара в Хаити Суийт Мики, с който е записал дует в 2002. Мики почти година е президент с пълното си име Мишел Мартели и успява да оцелее при опит за атентат.

За финал затваряме кръга и се връщаме в Африка, с обявилата независимост от Нигерия Калакута – републиката-комуна-студио на

Fela President

Фела Кути – гавра с Калкута, името на затвора, в който преди това е лежал борецът за граждански права Фела Кути. Съученикът му – президент-генерал Обасанджо не одобрява политическия активизъм на Фела, войниците му изгарят до основи „републиката”, майката на Кути загива, а по старите традиции, самият Кути е принуден да се ожени за 27-те си беквокалистки, останали буквално на улицата.

Да пожелаем на студиото на Юсу по-добро бъдеще – освен в него и дискотеката си, Юсу инвестира в медийна група „Ново бъдеще” (вестик, радио и ТВ) и във фонд за микрокредитиране. Не се и съмняваме в искрената му ангажираност

Amnesty concert (Tr.Chapman, Br.Springsteen, P.Gabriel, Y.N'Dour)

– достатъчно е да си спомним участието му в кампаниите в подкрепа на Нелсън Мандела, Амнести интернешънъл, Лайф 8, посланичеството му на добра воля за ЮНЕСКО, ФАО и МОТ и бенефисите за Дарфур и земетресението в Мароко 2004.

Опонентът му – сегашният президент е на 85 и се готви за трети мандат. Младите и не само фенове на Юсу може и да му разклатят дървото.

Advertisements
Публикувано на босанова, бразилска музика, концерт, музика, партия, политика, jazz et politique, радио и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s