Duende след Сезария и не по Платон

Докато четете, ето за слушане подкаста d1217 на последното по Радио София Дуенде.

Не, само недейте да мислите, че това е поредната смърт на поредното радиочудо, траяло 3 дни, т.е. години. Смъртта е в равновесието, в непоклатимостта, в липсата на развитие. Нито едно от тези неща няма да откриете в последния брой на Дуенде, както се съмнявам, че въобще някога сте ги откривали в това предаване за Добрия дух и още нещо. Дори и когато сме се сбогували с гении като Енрике Моренте

Енрике Моренте

и визионери като Марио Пачеко. В плейлиста не бях включил нищо по-различно от досегашните, нито пък най-доброто, още по-малко най-новото. Освен поредните песни от проекта Мексико-фламенко, включително концертната версия на Кукурукуку с гостувалата ни Силвия Перес Крус си спомняме откъси от първата и втората част на Jazzpaña с Ал ди Меола, Хорхе Пардо, Карлес Бенавент, Чано Домингес и Херардо Нуньес. Проект, казващ с името си всичко за връзката Дуенде – Слънчев джаз+.

Но съдбата явно бе решила друго за последното Дуенде. Минути преди началото му се появи вестта за вечното отпътуване на Сезария.

Босоногата дива

Затова и в началото, и в края бяха нейни изпълнения .

Тя със сигурност ще бъде дълго време много по-жива от еднодневките и безличностите, които ни заливат отвсякъде. Дали във всеобщите вайкания за световна криза и идейна безпътица да не си припомним Платон? „Появата на всякаква нова музика заплашва устоите на държавата. Ако се промени музиката, с нея ще се променят и най-важните институции в държавата”.

Пренасяйки мислите на Платон, предшестващи го китайски императори, съдещи за упадъка на някоя своя провинция по музиката, звучала там (сигурно затова и до днес там цензурират Лейди ГаГа) или последвалия го революционен вожд в наши дни е много лесно да видим отражението на популярността на дадена музика, отразена в т.н.”рейтинг” върху състоянието на потребяващото я човечество. Което въобще не значи, че Платон не трябва да бъде поставян под съмнение. Колкото и да ни харесва и да е удобна за нашите „високи” критерии мисълта му от Книга Втора на Законите – „кой да се произнася за това доколко песните и танците са най-добрите? Тълпата е неспособна на това, ето защо старейшините, най-начетените и най-мъдрите единствени могат да изпълняват подобна мисия.”, толкова и не ми се ще дори и да си помислям, че мога да бъда един от тези старейшини и да налагам своя вкус за общовалиден. Да не говорим, че пълният цитат от края на предния параграф звучи така: „Ако се промени музиката, с нея ще се променят и най-важните институции в държавата и затова иновацията в музиката трябва да бъде забранена.” Bonjour, tristesse или направо смърт.

Джаzz+ при Пако, да се готви Арканхел (личен архив)

Затова няма да се откажем да предлагаме нещата, които ни се струват стойностни, а изборът оставяме на вас, публиката, слушателите, зрителите, които ни избирате не напук като на т.н.избори, нито от улесняващия стикер в супера „видяно по ТВ”. Все ще намираме начин заедно с Явор и Маргарита (Дюкян Меломан и Джаzz+ фестивал) настроението на тази музика да не ви напуска така, както т.н. обществена медия в т.н. европейска страна е третирана от управляващите и третира т.н. външни автори и слушатели, така или иначе в рамките на стандартната статистическа грешка от 4%. Очаквайте Арканхел на живо в София още през февруари, както и подкасти от последните ми предавания в блога ми. За да съм сигурен, че Дуенде не се върти в затворен кръг, а в отворена спирала там, където му/й е мястото.

Advertisements
Публикувано на концерт, морна, радио, фламенко, юнеско световно наследство и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s