Високо, високо, високо

За начало, чуйте само как звучи в края на лятото на 2011  fsb – „Отговор“ (Р.Бояджиев-К.Цеков, текст Д.Жотев, оркестрация Р.Бояджиев-син). Не, нямаше носталгия. Нито неясни лутания. ФСБ, по-ФСБ от когато и да е било. Пловдив, 1 септември 2011, Античен Театър, малко след 9 вечерта.

aвтор: Стоян Гребенаров

Не само заради възможността бащата на Иван Лечев най-после да го види от небето как солира пред цяла филхармония. Или заради оркестрациите на Румен Бояджиев-син, достойни за Кралската филхармония и Хорово дружество за програмата им по Бийтълс в Роаял Албърт Хол. Едва ли би се намерило и по-подходящо място от колонадите на Античния театър в Пловдив да придадат допълнително усещане за пътуване не назад, а извън времето. И силуетът на Родопите в полумрака да кара да изпъкват чисто белите гайди във финала на Високо високо високо.

Нито прокапалия дъждец, нито протяжните задължителни кметски хвалби (все пак, който плаща…), нито заслепяващите понякога следачи бяха в състояние да намалят усещането за витаещо блаженство.

Защо ги обичаме?

Инструменталите от началните два албума на ФСБ бяха толкова естествено разиграни от Пловдивската филхармония, че чак се запитах дали в увлечението си по синтезаторите в края на 70-те, авторите не са търсели възможност да се надлъжат с времето си, затворило страницата на симфо-рока и още не отворило се към транскултурните и трансжанрови проекти на Юг дьо Курсон или Ектор Зазу например. Приемани в началото като редки птици, ФСБ станаха близки най-вече на по-отворените от съвременниците си благодарение и на текстовете на Даниела Кузманова, рецидивираща и до последния им албум в безпощадната си откровеност и образност на изказа. Това което останалите предават в мелодия и плътни хармонии, тя рисува с думи. Затова не ме учудваха аплаузите още при първите куплети след изненадващите увертюри, по-скоро не можех да свикна с неудържимата нужда на публиката да раздава бурни овации още докато диригентската палка се рееше нависоко.

Автор Стоян Гребенаров

Програмата бе перфектно дозирана между инструменталните композиции на групата, няколко от златните им хитове и по средата – подбор от последния им албум, в аранжимент за истински щрайх и духова секция.

Честно казано, очаквах добра дозировка, професионално изпълнение и леко се притеснявах от вмъкването на Ансамбъл „Тракия“ именно заради събирането на толкова добри в жанра си музиканти на една сцена.

Слава Богу, Глория Оркестратору-Аранжору и Диригенту и разбира се – на рабите инструменталисти и хористки (по съвместителство, като общински служителки – и букетоприноснички) – концертът стана реалност, надминала мечтите и на ФСБ, и на публиката. Който не е бил – снимките на Стоян Гребенаров и похвалното ми слово – не пестящо истината – са само да го ядосат, че е изпуснал едно от Истинските събития. А който е бил – сам си знае как с думи и образи се стига толкова Високо, високо, високо.

Всъщност, това е и малкият ми подарък за рождения ден на Явор – merci на него и Маргарита като организатори на този и предишните концерти на ФСБ. А че местното конферансие завърши благодарностите си, наричайки ни „Радио Джаз+“ едва ли е само lapsus linguae. Вместо финал – творческата изповед на Румен Бояджиев-син, публикувана от БГНес.

И понеже не може без бис – не си губете времето в youtube за аматьорски записи с неясен образ и звук без нищо общо с действителния – просто се насладете на първоизточника с този HD линк към видеото на парчето, което слушахте досега.

Пловдив-София

Людмил Фотев

Advertisements
Публикувано на концерт, музика, симфо-рок, фестивали и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Високо, високо, високо

  1. Galya каза:

    дааа, за ядосване си е 😦

  2. Pingback: За ФСБ, Даниела и трудното за изписване ударение върху българското и | Ludmiljazz's Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s