Антонио Замбужо, повече от Fadista louco

Слушайте подкаст от предаването Дуенде на Радио София от 11 юни d0611, завършващо с едно от най-аплодираните парчета от репертоара на поредния гост на Джаз+, Антонио Замбужо.

Португалия далеч не е само фадо и порто както Алентежу не е само туристически рай. Роден в тази благословена от Господ крайбрежна ивица, Замбужо навигира успешно както до недалечните Кабо верде (кавакиньото в групата му) и Азори (хитът му Chamateia, за който по-късно ще стане дума), така и до Бразилия, откъдето са част от музикалните му влияния и автори, с които работи (Винисиуш де Мораеш, Марсио Фарако).

Замбужо и Ангелите

Съвпадението на концерта му с този от предишния ден на Фрий фламенко трио бе по-скоро случайно, отколкото закономерно, но не можем като организатори да не обърнем внимание именно на тази неочаквана допълнителна окраска на фламенкото, джаза и етно-ритъма при триото Давид Пеня Дорантес – Рено Гарсия-Фонс – Теодосий Спасов и в случая на Замбужо – филигранното му фадо с орнаменти на морна и боса нова.
Вокал в регистъра на Чет Бейкър, но без следа от болезнената му крехкост, инструментални търсения достигащи до електронните полета, но оставащи по-скоро близки до античните арфи и най-вече отвореност към другостта, далеч надхвърляща повърхностния микс и приближените цитати, които са в основата на толкова много „суперхитове”.
Да твориш на границата на познатото е въпрос на личен избор и баланс между възможността да бъдеш приет от следващите утъпканите пътеки и риска да се залуташ из шубраците с неминуеми одрасквания, но и с по-голяма вероятност да откриеш аромата и вкуса на малката горска ягодка. Радостта да я подариш със сигурност ще бъде последвана от засилващи се желания при следващите ти странствания, преживяванията ти да бъдат споделени. По този повод Антонио ми разказа как на представлението си в столицата на Азорите българският хор „Ангелите”, с които представя традиционната за там Chamateia е бил изпратен със standing ovation. В София бисовете бяха цели три – и за проникновението на срещата, и за съпровождащите го музиканти, и за солото му на Fadista louco, както шеговито се самоопределяше. Но без тази лудост на откривателите и досега в представите ни Земята щеше да е плоска и тези, които се смятат за център на вселената щяха да бъдат оставяни да го наложат като единствено правилното нещо, за което да има съответен химн.
Концертът на Антонио Замбужо (muito obrigado на Института Камоеш и Португалското посолство) ще бъде излъчен по БНТ на 16 юли. Благодарности за снимките на Илиян – галерията му заслужено е от най-аплодираните в съответния сайт, както и видеоклиповете, представени от Руми, която без да искам пропуснах в благодарностите в предишния си пост.

Advertisements
Публикувано на босанова, бразилска музика, джаз, концерт, музика, порто, пътешествия, радио, фестивали, фламенко, Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s