Инфохолически джазообмен

Няма грешка в заглавието, но по-добре докато четете продължението слушайте разговора ни с Емил Янев и Кин Стоянов на 31 януари infohb0131

Почваме оттам, където свършихме в средата на октомври: няма, не може и не трябва да има противопоставяне между бирата и виното, с уточнението, че не трябва да се прекалява едновременно с двете. Което не значи, че няма съвременни бири с винено участие отвъд наименованието на английски Barley Wine. Примери: спонтанната ферментация (под цвят, като във финото) и отлежаването на бирите във винени бъчви. Иначе казано – Cantillon. Повече и по-хубави снимки оттам – в съответната глава на книгата ми. Иначе не пропускайте ако сте в Брюксел една от новите им бири с ръчно бран от тях цвят от бъз. За достъпните у нас плодови бири не ходете в големите вериги – там са само подсладените. Истинските

Дирк

В семейната пивоварна ни налива самият собственик

засега могат да бъдят дегустирани в бившето Фемили зад пл.Славейков. Скоро се надявам да ги има и на още едно местенце, което засега е тайна. Защото ще е алтернатива. Не знам дали ще можем там да представяме истинските белгийски „шампанизирани” бири – Деус, Мальор брют. Цената им в белгийските специализирани магазини е от 10 евро/750 мл. Със сигурност няма да ни интересуват тренди-бирите от Германия с полусухо просеко и розе на пивоварната в замъка Irlbach, но с удоволствие бих дегустирал италианската Cudera с шира (производителите са и винари в родните си Унгария и Италия). Биро-виното, както говорихме в миналото предаване е открито и в разкопки в сегашна Турция. Свързано е с царски погребални ритуали. Но това не е единственото доказателство от древността (идва от времето на Мидас)

Една от историческите бири

бирата е пресъздадена още през март 1999 от намерените остатъци в ритуалните съдове, открити при разкопките на предполагаемата гробница на Мидас. Използваните техники включват инфрачервена мас-спектрометрия и газова хроматография. Сред оригиналните съставки е имало и медовина, и локални винени сортове като Шираз (Сира).

 

Отивайки още по-назад във времето (9 хилядолетие пр.Хр.) и на изток, стигаме в Жиан-Ху, където същият изследователски екип, работил предното десетилетие в Мала Азия открива в 2005 винена киселина – сигурна податка за ферментирали напитки в един от предполагаемите шамански гробове. Сред съставките на „прото-грога“ са ориз, глог, медовина. Дали медовината е използвана заради естествените й ферментационни качества е трудно да се установи дори и със съвременните технологии. Ако е просто част от магическия коктейл остава хипотезата за ролята на слюнката за отключване на ферментационните процеси, както и до ден-днешен се правят традиционни африкански и индиански бири. В бирата

Още по-старата историческа бира

, пресъздадена от същата микропивоварна в Делауеър е използван мед от портокалов цвят, мускат, сладък кафяв оризов сироп и мая за саке.

 

Преди да се върнем към най-старата мая, просъществувала в „капсула на времето“ около 45 милиона години и послужила за направата на бира в 2010, малко отклонение към „чича“ – бирата, ферментирала от слюнка. За съжаление, след опитите за пресъздаването й в полупромишлени условия, се оказва, че около една трета от случайната извадка на доброволците не притежава достатъчно активен ензим за преработката на зърното и довеждането му до ферментация. Иначе рецептата включва прецеждане през тревен „филтър“ от андинска тръстика и местна растителност и двудневна ферментация под навес.

 

Най-старата бира е с мая

Бирата с най-старата (45 млн години) мая на света

, запазена в коремчетата на капсулирани в кехлибар пчели от Непал (възраст около 45 милиона години), съживена и пред вид свойството й в хранителна среда да се размножава за около час – запазена в оригиналния си чист вид и използвана в пивоварната Fossil Fuels Brewing в Северна Калифорния.

 

Какъвто и да е бил привкусът на протобирите, със сигурност той е бил неразделно свързван в магическите и други отключващи съзнанието ритуали и с примитивните звуци от първите духови и перкусионни инструменти. В много случаи водещата фигура в тези церемонии е съвместявала двете изкуства. Дали връзката бира-джаз не е много по-стара от епохата, в която се превръщат в първите глобализационни явления в края на по-миналия и началото на миналия век? Primitifs du Futur. На фона на тяхната world-musette “Ivresse” отправяме предизвикателството на опияняващата от зората на човечеството музика, наречена едва преди век Джаз. Всяка събота на февруари само по Радио София в 19:03 „Слънчев джаз+” ще представя възможните и невъзможни връзки между примитивните музики от времената на шаманите като част от тенденциите в развитието на джаза на бъдещето. Сред представителите на това неофициално съществуващо течение ще откроим звезди като Кийт Джарет

Кийт Джарет соло духови и ударни

и двойния му албум „Духове” от 1986 (там той свири само на горецитираните духови и перкусии; повече за това какво биха били джазмените останали до „първата си любов“ – в съответната глава на „Кой изкриви тромпета на Дизи„), Боби МакФерин и неговата „Целебна музика” от 1998, за да стигнем до актуални изпълнители на инуитско или монголско гърлено пеене.

 

Advertisements
Публикувано на бира, вино, джаз, книга, концерт, пътешествия, радио, религия, шаман и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Инфохолически джазообмен

  1. Pingback: Sound Travels | Ludmiljazz's Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s