Chicha за пиене, слушане и танцуване

Февруари ще бъде месецът на „шаманските“ музики в „Слънчев джаз+“ и „Дуенде“, като връзката им с ритуалните ферментирали напитки от семейството на бирата вече е загатната в някои от представянията на „Кой изкриви тромпета на Дизи“ – като това в „Джаз ФМ“dizzyjazzfm. И понеже приятелите там пазеха и представянето година по-рано на „Езикът на бирата“, с удоволствие качвам и тогавашния ни разговор jazzbierejazzfm.

Сигурно някои от вас са пропуснали предишни представяния на Chicha – 

Chicha (siempre hecha por mujeres)

импровизирана музика от Южна Америка, носеща името на съответната „импровизирана“ напитка. Това е поредното доказателство, че джазът и непрекъснато подхранващите го традиционни звучности и ритми винаги ни изненадват приятно и рядко си казваме – ето поредния „предъвкван и изплют” кавър. Именно това е разликата между джаз-стандартите и обикновените кавъри/гавъри. А когато говорим за chichа – както ще се убедите от съотвентата серия на Дискавъри, буквалността на израза не само е оправдана: без тази уж примитивна техника няма ферментация, и това от няколко хилядолетия та до днес.

Само не си мислете, че всеки може да сдъвка и изплюе шедьовър – окaзва се, че дори и в такова присъщо ни нещо като слюнката, голяма част от нас са лишени от  „съзидателни” ензими!

Увод в темата за „ритуалните“ бири и връзката им с ритуалните импровизирани музики в основата на джаза – в последните за януари „Инфохолици“ по радио София – завършваща сесия от бирената ни радио-магистратура.

А за пропусналите – линк към репортажа на Франс 3 „Джаз и бира“ посветен на лекцията ми на фестивала „Джаз под ябълковите дървета“, където в частта за уърлд-тенденциите говоря за групата „Chicha Libre“ и съответната бира

Chicha Libre - Lisboa

. Симпатично предъвканата им версия на Ete indien съзнателно бе пропусната в един от първите ми постинги, посветен на най-известния й изпълнител. Чак да ви се дотанцува, нали?

 

Advertisements
Публикувано на Discovery channel, бира, джаз, музика, пътешествия, радио, религия, шаман и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s