Джазмен ли е бил Гео Милев?

Слушайте тук първата част от Слънчев джаз+ от 4.9 vlg1

Отговорът на провокативния въпрос от заглавието е тук vlg2– във втората част от разговора ни с Владо Гаджев по повод новата му книга „Now’s the Time: джазът в България и българите в джаза“ (издателство Изток-Запад, предстояща премиера). От автора ще разберете чий е първият сериозен труд, посветен на джаза в света. И още – визионерството на създателя на Радио София Сирак Скитник.

Музикалните илюстрации дължим на Владо Гаджев и Анатолий Вапиров (на снимката вляво)

Толята Вапиров, Стунджи, Маню и други участници във Варна джаз 2010 (сн.Народно дело)

С това слагаме началото на темата на Слънчев джаз+ за септември: Джаз и политика. В няколко последователни съботи ще я третираме чрез:

  • Сюитата на Сони Ролинс за 11.9. (11.9 19:00-20:10) и документалния албум от фестивала Монтерей Дизи за Президент (втората част на предаването от около 20:10 до края). Питаме: защо политическите пиари имат толкова ограничено въображение и мислят, че културната дипломация с Луи Армстронг от 50-те може да бъде копирана с подсилване на имиджа на Бритни Спиърс в Средния Изток?

  • Честването на 75-годишнината на Дюк Елингтън в Белия дом и мюзикълът The Real Ambassadors на Дейв Брубек и съпругата му с участието на Луи Армстронг и триото Хендрикс, Ламбърт и Рос (18.9) „Какъв крещящ парадокс: маргинализирана прослойка е изпращана да възпява страната, която я маргинализира. Вследствие тази музикална дипломация като наследство от Студената война, вместо американизация на глобалната култура имаме по-скоро интернационализация на джаза.“ (Brian Morton, The Nation)
  • Уилис Коновър – 90 години от рождението му (25.9). Защо най-влиятелният джаз-водещ на всички времена остава до ден-днешен непризнат в родината си?
Advertisements
Публикувано на джаз, дипломация, книга, музика, политика, радио и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s