Fio Maravilha

Слушайте докато четете duende0703 и duende0704

Докато имаше световно по мач направих серия афроджаз по Слънчев джаз+ по Радио София (събота от 19 до 21 на 94, 5 или онлайн), както и няколко Дуенде (събота и неделя пак там, но от 8 сутринта) с бразилска музика и не само (особено около финала). Засега подкаствам футболните песни на Бразилия, включително и тези с участието на Пеле. Началото е в събота, 3 юли с Fio Maravilha, написана в 1972 от Жоржи Бен Жор за едноименния футболист, по паспорт Жоао Батиста де Салиш. Жоржи Бен е сред публиката на Маракана, играе се приятелски мач между неговия Фламинго и Бенфика. Де Салиш е резерва, но според легендата, след продължителни възгласи от публиката е вкаран в игра и на свой ред отбелязва „гола на ангела”, възпят в стиха: „..driblou o goleiro/Só não entrou com bola e tudo porque teve humildade” (излъга вратаря/ но не влезе с топката във вратата, защото бе скромен). Тук слушаме версията на отдавна гостувалата и в България Таня Мария, докато малко по-късно самият Жоржи Бен ни радва с неговата друга „футболна песен” – Umbabaraúma .

Дългогодишният министър на културата на Бразилия Жилберто Жил слушаме с написаната от него за предишното световно в Германия песен Balé de Berlim . Една скоба: три години по-рано бях свидетел как френските джазмени, поканени на един от най-хубавите джаз-фестивали, Jazz à Vienne бяха направили жива верига пред колата му като част от професионалната стачка на артистите, а ден по-късно, френският Национален джаз-оркестър (по дефиниция със срочни договори) отказа да излезе на сцената за поръчания и платен съвместен проект с Пат Матини. Затварям скобата с обещанието Слънчев джаз+ през септември да се спира на различни нюанси от отношението джаз – политика.

Всички парчета от двете предавания (второто е от следващия ден, неделя, 4 юли) са посветени на футбола (Aquí é o pais do futebol на Милтон Нашименто), на други голове (1:0 в две версии – новата на Пишингиньо и оригиналът на Нелсон Анжело и Чико Буарке), че дори и на анулиран такъв (Жоао Боско и Gol anulado), но и на стадиона Maracaná (името на групата е Азимут), както и на отбора на Пеле – Сантос и, естествено на самия „Крал” – Jackson do Pandeiro (O rei Pelé).

Две звезди една до друга, резултатът?

1:1, 1:0 за футбола или 2:0 за музиката - решете сами!

Направо не повярвах, когато и в българската уики открих статия за култовия в с. Долно Белотинци едноименен отбор. Малката разлика е, че тамошният фолклор римува „чудни момци – всичките са футболисти” с „а жените – породисти”. Докато Елис Регина просто се римува с Пеле (автор на парчето): Perdao nao tem.

За испаноговорящите – линк към интересен блог за певческите занимания на Пеле.

Advertisements
Публикувано на бразилска музика, джаз, музика, радио, фестивали, футбол и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s